Blogs

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Coaching

Zelfvertrouwen…..mag het een onsje meer zijn?

Heel, héél veel cliënten die ik spreek zijn onzeker over zichzelf. Dat is niet vreemd, want ik denk dat de meerderheid van de mensheid daar wel eens last van heeft. Zelf heb ik ook regelmatig het gevoel dat ik dingen niet goed genoeg doe. Het kan immers altijd beter?
Wat zou het fijn zijn om als coach een grote zak zelfvertrouwen te hebben waaruit je zou kunnen uitdelen… (en waar ik zelf ook af en toe uit zou kunnen snoepen…).

Zelfvertrouwen bestaat uit twee componenten: vaardigheid (hoe goed kun je iets), en waardigheid (heb je het gevoel dat je mag zijn wie je bent). De theorie hierachter is ontwikkeld door diverse wetenschappers, en de Nederlandse termen zijn gekozen door R. Haringsma.

Vaak zit het probleem met zelfvertrouwen in de tweede component: mensen voelen zich niet goed genoeg. Dat wordt dan gecompenseerd door alles te richten op de vaardigheden: hard werken, succesvol zijn, veel verdienen, mooie spullen…. Terwijl ze in de kern altijd onzeker blijven.

Het kan heel nuttig zijn om samen met een coach te onderzoeken waar jouw gebrek aan zelfvertrouwen vandaan komt. En om je oude overtuigingen los te laten en te vervangen door andere, gezondere overtuigingen. Zelfvertrouwen = vertrouwen op jezelf. Dat gun ik iedereen!